Petra Orbanić

Petra Orbanić rođena je 1991. godine u Puli. Diplomirala je na odsjeku Likovne kulture 2016. godine. 2017. upisuje Diplomski studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirala 2018. godine. Ljetni semestar 2013/2014. provodi, u sklopu Erasmus programa, na Akademiji likovnih umjetnosti u Helsinkiju.
Izlagala je grupno i samostalno - u suradnji s autoricom Marijom Plečko te sudjelovala na nekoliko umjetničkih rezidencija u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Liepzig, Ljubljana). Dobitnica je nekoliko nagrada, stipendija i pohvala za umjetnički rad.

U radu koristi različite tehnike i medije, a naglasak je uvijek na procesualnosti kao neizostavnom dijelu istraživanja i samog umjetničkog rada. U radovima se osvrće na procese i radnje koji se odvijaju u njoj samoj, s čestim paralelama s procesima koji se odvijaju u prirodi. Usmjerenje prema ovakvim interesima učvrstilo se u periodu od  2014. - 2017. godine kada je s kolegicom Marijom Plečko intenzivno planinarila, penjala i hodala te boravila u prirodi, a ti boravci postali su uporište za promišljanje i sagledavanje prirode kao i introspekcije prema njoj samoj.

 

Motivacijski iskaz

Za vrijeme online umjetničke rezidencije „Dnevnik kao metoda umjetničkog bilježenja“  stavit ću naglasak na jednostavnu gestu ponavljanja te istražiti njezine mogućnosti i širinu. Polazim od promišljanja o vrijednosti i važnosti jednostavnih radnji poput ponavljanja i gradnje koja se bazira na toj radnji; svako novo ponavljanje nadograđeno je iskustvom sadržanim u prethodnom ponavljanju i time ponavljanje zapravo nikada nije i ne može biti jednako već je u stalnoj mijeni. Ponavljanje ponavljanjem, postajući samo sebi svrhom, izlazi iz vlastite niše i postaje više, nadilazi samu radnju, kroz ponavljanje evoluira dobivajući nova značenja, nadilazi svoju primarnu fizičku pojavnost i svakim ponovnim činom ponavljanja se misaono odmiče od nje i osamostaljuje u novim konceptima.

Prethodni
  Kruno Jošt
Sljedeći
4ART  
  Projekti - Sve