Natječaj Online umjetnička rezidencija 2022.

Natječaj Online umjetnička rezidencija 2022.

Natječaj Likovne udruge 'Lika' za online umjetničku rezidenciju (Rok: 7.7.2022.)

Likovna Udruga “Lika” objavljuje poziv za iskaz interesa i sudjelovanje u online umjetničkoj rezidenciji umjetnicima koji žive i djeluju na području Republike Hrvatske. Rezidencija je dio programa Paket kulture koji financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a prvi put je pokrenuta 2021. godine zbog otežanih mogućnosti realizacije izložbenih programa uzrokovanih pandemijskom krizom. Prošlogodišnja rezidencija s temom „Dnevnik kao metoda umjetničkog bilježenja“ pokazala je sposobnost Udruge i potaknula promišljanje o nastavku online rezidencije s vizijom fizičke rezidencije u nekim budućim programima.

 

Tema natječaja je 'Život kroz realno i metaforičko gledanje. Između fragmentarnosti i cjelovitog gledanja'

Pravo na odaziv imaju likovni umjetnici svih generacija, državljani Republike Hrvatske ili sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Ovogodišnjom temom kod zainteresiranih umjetnika želi se potaknuti kreativno promišljanje u jednom filozofskom okviru s pitanjima: Što je život?;  Kako gledamo na život kao fizičku pojavu i kao na metafizički fenomen?; Bez čega nema života?. Iz znanosti znamo da je život na planeti Zemlji jedinstvena pojava (zasada) u svemiru koja je vrlo fragilna i ovisna o specifičnim uvjetima balansa i harmonije. U zadnjim desetljećima 20. stoljeća sve su češća upozorenja da je ljudska civilizacija narušila taj balans konzumerističkom kulturom u utrci za profitom i instant užitcima. Značajno poboljšanje životnog standarda stvara privid da živimo u idealnim vremenima. Postavlja se pitanje da li je to stvaran život ili „živimo u estetskoj halucinaciji stvarnosti“?
Guy Debord u svom djelu Društvo spektakla piše:“ U društvima u kojima prevladavaju moderni uvjeti proizvodnje, život je predstavljen kao ogromna akumulacija prizora. Sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, izdvojeno je u predodžbu.“ Čini se da smo sve više zapravo odvojeni od realnog života i živimo u svojevrsnoj simulaciji zbilje (života) koja se konstruira putem medija i propagande. Strukture moći konstituiraju i programiraju život i na društvenim razinama i na individualnoj razini, u prvom slučaju tu se onda govori o „kulturi življenja“  a u drugom „o životnom stilu“. U ovom začaranom krugu nameće se i pitanje Roberta Torrea: „Ima li života prije smrti“?

Dva odabrana kandidata (kandidatkinje) po izboru komisije bit će pozvana da dokumentiraju istraživanje u materijalu i proces nastanka umjetničkog djela na zadanu temu od ideje do završnog produkta. Proces će se objavljivati na web i Facebook stranicama LU Lika.

Završni dio ovog programa je snimanje podcasta sa odabranim autorima.
 
Culturenet.hr

Sponzori / Partneri

LU Lika - Ministarstvo kulture i medija RH
LU Lika - Grad Gospić
LU Lika - Galerija LU
LU Lika - Paket kulture Likovne udruge Lika

Dokumenti za preuzimanje

  Projekti - Sve