Natječaj Online umjetnička rezidencija

Natječaj Online umjetnička rezidencija

Likovna Udruga “Lika” objavljuje poziv za iskaz interesa i sudjelovanje u online umjetničkoj rezidenciji umjetnicima koji žive i djeluju na području Republike Hrvatske. Aktivnost je dio projekta Paket kulture koji financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a provodi se treću godinu. Udruga potaknuta novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom, uz klasični izložbeni program u Galeriji „LU“ u Gospiću, pokreće eksperimentalni online rezidencijalni program „Dnevnik kao metoda umjetničkog bilježenja“ s ciljem poticanja razvoja novih načina prezentacije umjetničkog stvaralaštva. 

Pandemija kao nova sveobuhvatna društvena realnost uzrokovala je duboke društvene promjene koje su zahvatile sve razine društva, naročito u kulturnom sektoru. Paradigma izolacije i samoizolacije kao modela življenja preselila je fizički javni prostor u virtualni prostor kakvog takvog djelovanja u kulturnim djelatnostima kao jedan od oblika preživljavanja. Dok su izložbeni projekti do sada uobičajeno prezentirali recentnu produkciju umjetnika, umjetnička rezidencija je davala umjetnicima mogućnost ne samo prezentacije nego i povezivanja, etabliranja u lokalnoj zajednici gdje bi se rezidencija provodila. Takvim projektima davalo bi se umjetnicima prilika da potaknuti lokalnom sredinom istražuju i produciraju radove kao gostujući umjetnici. S ciljem da u budućnosti udruga ostvari umjetnički rezidencijski program u punom smislu, pozivamo na suradnju umjetnike u potrazi za vlastitom afirmacijom i željom za prezentacijom vlastitog stvaralaštva.

Program „Dnevnik kao metoda umjetničkog bilježenja“ orijentiran je na stvaralački proces i kritično promišljanje u stvaranju umjetnosti, učenju i istraživanju. Program potiče umjetnike da istraže i prezentiraju publici problematiku utjecaja globalnih previranja u umjetničkom stvaralaštvu, naročito u razmeđi između implicitnog i eksplicitnog. Metode i načini praćenja, oblikovanje i forma prepušteni su na  izbor odabranim sudionicima online rezidencije.

Dva kandidata (kandidatkinje) po izboru komisije biti će izabrana i pozvana da kroz mjesec dana bilježe proces nastanka umjetničkog djela, istraživanje materijala i ideja do završnog produkta. Proces će se objavljivati na Internet stranicama LU Lika. Završni dio ovog programa biti će izložba u Galeriji LU na kojoj će biti izložena dokumentacija procesa. Ukoliko bude moguće zbog ograničenosti prostora galerije,  biti će izloženi i umjetnički radovi.

Culturenet.hr

Sponzori / Partneri

LU Lika - Grad Gospić
LU Lika - Ministarstvo kulture RH
LU Lika - Galerija LU
LU Lika - Paket kulture
  Projekti - Sve