Jakša Matošić

J a k š a M a t o š i ć ( S p l i t , 1 9 6 3 )

 

Svijest mu je trenutno u tijelu čovjeka umjetničkih sklonosti što donosi neka ograničenja, ali i ushite. U osamdesetima svira na gitarijadama, crta stripove i objavljuje karikature, u devedesetima igra u opereti HNK, vodi talk-show TV Marjan, moderira supkulturne festivale, krnjevale i glazbene spektakle.

Studira Grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Dževada Hoze i dosad izlaže na 20-ak žiriranih izložbi međunarodne suvremene umjetnosti i grafike. Recentnu samostalnu izložbu autorskih grafika, u ulozi kustosice/povjesničarke umjetnosti, ‘’prvi put u povijesti umjetnosti’’ tekstom i glasom otvara mu umjetna inteligencija.*

Autorskim konceptom Trojanskog kustosa / Trojan Curator kurira izložbe kolega otimajući im show. Autor je i voditelj nekoliko kreativnih radionica za djecu i odrasle.

Kao freelance art direktor, copywriter, designer vizualnog identiteta i ilustrator, dvostruki je finalist Zagreb Design Week Awarda 2022 i finalist izbora za kazališni plakat godine na Festivalu glumca.

Autor je scenske, lutkarske, filmske**, eksperimentalne i pop-rock glazbe***. Piše aforizme, poeziju, priče i osvrte. Član Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split i Hrvatskog društva skladatelja. Otac i muž.

 

* Matošić_grafika... /Digitalna_uljudba, Galerija Studio 21 (Split, ožujak-travanj 2023.)

** Animirana serija Nogalo / Footsy autora Ivice Šegvića, HRT-a i američkih koproducenata; dokumentarci o Blanki Vlašić i dr.

*** LP Električne serenade / 12 greatest hits, Jakša & Navigatori (Suzy, Zagreb 1991.)

  Projekti - Sve