LU Lika - Anton Orzes

In memoriam Anton Orzes

S tugom u srcu primili smo vijest o smrti našeg omiljenog profesora Antona Orzesa.

Prije točno godinu dana pripremali smo izložbu „Nedovršena ljubav“ koja nas je puno toga naučila o shvaćanju života i umjetničkog stvaranja. Sudbina je tako htjela da ta retrospektiva njegovog stvaranja bude i njegova posljednja izložba.

Često je svoje slike ostavljao nedovršenima ili ako je dovršio motiv sliku bi ostavio nepotpisanu (čime ona zapravo ostaje nedovršena). Nedovršenim slikama ukazivao je na jedan filozofski stav o životu i umjetnosti.

„Njemački ekspresionisti iz grupe Most su za svoj moto uzeli rečenicu iz Nietzscheovog djela Tako je govorio Zaratustra: "Čovjeka čini velikim što je most a ne cilj". To mi se čini kao ispravno gledanje ne samo na umjetnost nego i na život. Ostvarenje nekog postignuća ne donosi toliko sreće koliko samo nastojanje da se to postigne. Držim da je slično i u umjetnosti. Sam rad na stvaranju nečega je ono što me ispunjava i veseli. Kada dođem do toga da više ništa ne mogu dodati ili učiniti, to mi je tužno, kao kraj, a kraj nečega - bilo čega, je tužan. Zato često ostavljam slike nedovršene ili nepotpisane. Tako imam osjećaj da ću još raditi, mijenjati, poboljšati, da će rasti i sazrijevat s vremenom. Ponekad ne napravim više ništa ali sam osjećaj da mogu - čini me sretnijim“.

Slika Orhideje ostala nedovršena jer ga je bolest shrvala i prekinula u stvaranju.

U svakoj situaciji imao je zanimljivu crticu iz života začinjenu osebujnim smislom za humor, pa tako i za ovu orhideju. Njegova supruga Miranka je otišla na put i rekla Antonu da ne zaboravi zalijevati cvijeće. „Budući da se ženine zapovijedi slušaju“, kad se vratila, vidjela je da je svakodnevno zalijevano sve cvijeće u stanu - čak i ono plastično.

Odlaskom Antona mnogi se od nas osjećaju osiromašenog srca, jer se opraštamo od osobe koja je nesebično dijelila svoje znanje, svojim djelima povezivala i izvlačila ono lijepo i dobro u svima nama i oko nas.

Hvala ti na svemu. Najviše na dobroti i strpljenju. Hvala ti što si bio most.

Nikica Jelić, predsjednik Likovne udruge Lika, iz kataloga izložbe LikArt6

 

Anton Orzes rođen je u Zagrebu 1955.g. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980.g. u klasi profesora Ratka Lalića. Od 1994.g. živio je i radio u Gospiću, predavao likovnu umjetnost i informatiku u Gimnaziji Gospić.

Prvi zapažen istup u novoj sredini imao je 2000.g. na Likanalu. Bavio se i grafičkim dizajnom te je likovno i grafički oblikovao više knjiga. Uredio je desetak knjiga Grge Rupčića, Zorana Kršula, Marka Čuljata i Jasminke Brala - Mudrovčić. Kao grafički urednik sudjelovao je u izdavanju Ličke revije, časopisa Ogranka Matice Hrvatske u Gospiću. Samostalnu izložbu u Muzeju Like Gospić imao je 2009.g. te u Galeriji LU 2019.g.

Anton Orzes - tuš i kreda

Crtanje profila, Youtube

Prostor u likovnom djelu - perspektiva, Youtube

Izložba "Nedovršena ljubav", Gospić 2019.g.

Instagram

Iz medija:

Likaclub.eu - o izložbi "Nedovršena ljubav"


LU Lika Orhideja
LU Lika Nedovršena ljubav
LU Lika Bol
LU Lika Čekanje
LU Lika Povratak
LU Lika Prolaznost
LU Lika Razvodje
LU Lika Sjećanje
LU Lika Suton
LU Lika Svakodnevica
LU Lika Trenutak
LU Lika U matici
LU Lika Vrijeme
  Članovi - Sve