Tin Dožić - Izvan granica stvarnosti 1

Tin Dožić - Izvan granica stvarnosti 1

Zadnjih nekoliko godina područje mog interesa je odnos čovjeka i tehnologije kojeg praktično istražujem nizom planinarskih izleta. Zanima me kako tehnologija ‘gleda’ okoliš te kako ga doživljavam ja i kako se ta dva pogleda na svijet razlikuju, nadopunjuju i utječu jedan na drugoga. Zanima me koja su to ''zloćudna'' obilježja tehnologije, kako nas ona prati, oblikuje i kategorizira kao osobe te kako suvremeni mediji određuju način na koji ljudi poimaju i prikazuju prirodu. Smatram da hiper fotografska reprezentacija prirode otuđuje čovjeka od nje, a naše udaljavanje očituje se u romantizaciji prirode koja nam je strana. Smatram da možemo i romantizirati samo ono što nemamo, ono što nam nedostaje. No pitam se, možemo li uopće govoriti o ‘prirodi’ kao nečemu odvojenom od čovjeka?

Tijekom procesa istraživanja materijale generiram kao fotografije, video snimke, snimke zvuka i 3D fotogrametrijske scanove objekata iz fizičkog i digitalnog prostora. Za rezidenciju ‘Izvan granica stvarnosti’ bavimse upravo materijalima prikupljenim na izletima na Velebitu, te digitalnim oblikovanjem krajolika koje sam fizički prehodao. 

Za prvu objavu u sklopu ove online rezidencije prilažem svoj video rad naslova ''Dromomania'' koji je temelj i početak ovog istraživanja. Iz tog video rada preuzet ću metode i pristupe daljenjem oblikovanju medijskih materijala koje sam skupio na Velebitu. Sam video sadrži snimke s Velebita, Učke, Medvednice, Risnjaka, a smatram da dobro načinje i i prikazuje moju praksu pri produkciji rada za online rezidenciju.

Video galerija

DROMOMANIA

  Projekti - Sve