Projekt - Kreativne inicijative učenika i roditelja za školu otvorenu zajednici

Projekt - Kreativne inicijative učenika i roditelja za školu otvorenu zajednici

Nositelj projekta Kreativne inicijative učenika i roditelja za školu otvorenu zajednici je Ambidekster klub iz Zagreba. Udruga partner je Likovna udruga „Lika“ iz Gospića. Cilj projekta je bio provesti radionice u školama pod nazivom „Moje mjesto u školi i zajednici“. Ciljevi radionica bili su sljedeći: povećati socijalno-emocionalnih vještina, povećati osjećaj sigurnosti i privrženosti školi, povećati inventivnosti i aktiviranja učenika za doprinos školi i društvenoj zajednici, povećati znanja o solidarnosti i društvenom uključivanju  osjetljivih skupina kao što su djeca s posebnim potrebama, omogućiti kreativno izražavanje putem likovnih tehnika, promovirati likovne radove učenika i njihovo zalaganje u cilju rasta njihovog samopouzdanja i pozitivne slike o sebi.

U planu projekta je bila i provedba  likovnog natječaja za djecu „Mjesto pod suncem u našoj školi“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti participacije, doprinosu i odgovornosti svakog pojedinca (učenika) za dobrobit škole i društvene zajednice u cjelini. Izložba radova planirana je u Galeriji LU „Lika“ u Gospiću. Škole suradnici u Ličko senjskoj županiji bile su OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik, OŠ dr. „Ante Starčević“ Pazarište Klanac i Gimnazija Gospić.

Proglašenje pandemije COVID-19 učinilo je 2020. godinu po mnogočemu posebnu u raznim dijelovima našeg života i rada. Propisane mjere Stožera civilne zaštite u svrhu sprečavanja širenja virusa odnosile su se i na održavanje nastave u školskom sustavu. Prema tome, morali smo isto tako prilagoditi aktivnosti ovog projekta. Komunikaciju, edukacijske materijale te dostavljanje radova odradili smo putem online platformi. Zahvaljujući dobroj suradnji s mentorima i učenicima preko društvenih mreža smo dali smjernice za kreativno izražavanje djece putem likovnih tehnika.

Učenici razredne nastave svojim likovnim radovima, koristeći razne tehnike pokazali su da im nedostaje klasični oblik nastave, druženje s prijateljima, njihovim učiteljicama i učiteljima. Učenici Gimnazije Gospić dobili su likovni zadatak da se kreativno izraze putem plakata u likovnoj tehnici prema izboru. Kao ideju vodilju dobili su edukacijski  video materijal „Plakat kao samostalni oglašivački medij“.

Temu smo povezali i s novonastalom situacijom vezanom uz COVID-19 te su učenici mogli svoje ideje preusmjeriti i povezati s novonastalom situacijom. Učenike osnovnih škola  kao znak zahvale za sudjelovanje u radu razveselili smo prigodnima paketićima sa slatkišima.

Projekt je završen 2020. godine.

Projekt Kreativne inicijative učenika i roditelja za školu otvorenu zajednici odobren je za financiranje na natječaju  Ministarstva znanosti i obrazovanja u školskog godini 2019/2020.

Sponzori / Partneri

LU Lika - Ambidekster klub
LU Lika - Sunčana strana ulice
LU Lika - Grad Gospić
  Projekti - Sve