Izložba stripa KOMIKAZE

Likovna udruga Lika u sklopu programa Paket kulture ove godine predstavlja sad već internacionalno poznat strip kolektiv KOMIKAZE.

Izložba u Galeriji LU dio je izložbenog programa Paket kulture, a sadrži uži izbor stripova pedesetak domaćih i svjetskih autora objavljivanih tijekom radnje 3 godine na Komikaze portalu u fanzinima i tiskanim albumima.

Komikaze su mreža za širenje strip aktivnosti na World Wide Webu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora/ica. Cilj Komikaza je povezati strip aktiviste regije i svijeta radi razmjene informacija i konkretnih strip proizvoda. Izložbe i radionice dio su prezentacije i popularizacije strip aurota/ica. Komikaze izlaze tri puta godišnje na webu od 2002.godine, a godišnji izbor se tiska u albumima. Album Komikaze # 18 je dobio nagradu za najbolje izdanje Angouleme strip festivala u kategoriji za alternativni strip 2020.godine.

"Za Komikaze je karakterističan atipičan pristup stripu, bez uobičajene linearne naracije, mitskog junaka, ljepotice i happy enda, s puno likovnih elemenata i smionih, da ne velimo radikalnih dizajnerskih rješenja. Stripovi autorski ne predstavljaju tematsku cjelinu, iako postoji puno zajedničkih nazivnika poput slobodarstva, antirežimskog i antiratnog raspoloženja ili hermetičnog humora (...)" (Nenad Bunjac)

"Uređivanje strip izdanja više sliči na marton nego na kratkoprugaški šprint. To je rad uredničkog istraživanja i eksperimentiranja. KOMIKAZE su jedan od najboljih primjera za to, s glavnom urednicom Ivanom Armanini koja dosljedno, oštrim umjetničkim radarom bira sadržaj svakog broja. Komikaze album godišnjom periodikom nudi vrlo oštar izbor radova, djelomično poznatih i potpuno nepoznatih imena sa svjetske alternativne scene strip originala. Komikaze su dugogodišnji i redoviti sudionik Alternativne nagrade Angouleme (od 2004.), a komisija je 2020.g. nagradila dosljednost i fokus na autorima te otkrićima cijelih generacija iz istočne Europe, scene koja je puno plodnija nego što bi itko mogao i pomisliti." "NAGRADA ZA ALTERNATIVNI STRIP, ANGOULEME 2020 / IZJAVA KOMISIJE"

Streaming s otvorenja izložbe

strip autori/ce:
HR: Ena Lurov Damir Stojnić Agata Lučić
Nikolina Fuzul Tea Jurišić Korina Hunjak
Domagoj Krip Ivan Marušić Milan Trenc
Miro Župa Smelly Feet Dog Hrvoje Šebić - Gaz
Ivana Armanini Nikša Janković Apolonija Lučić
Luka Čačić Štipan Tadić  
SAD: Elvator Teeth Merlin Mannelly Hiller Goodspeed
Robert Zant    
DE: Lina Ehrentraut Esther Grune  
SRB: Aleksandar Opačić Damir Pavić Septic Iva Atoski
Danica Dedić Radovan Popović  
BE: Rikke Villadsen CDN: Mark Heinrichs
SLO: Nika Lapkovski Sonia Vulpes  
FR: Anouk Ricard Wan Guillo Bruyas Alexandre - Brulex
Nils Bertho    
IT: Chiara Zilioli Kri_na Bambi Kramer
Vittorino Curci Ferraglia  
PL: Marek Turek P: Francisco Sousa Lobo
CZ: Stepanka Jislova MK: Zlatko Kristevski
JP: Harukichi B: Lelle Kindt

Sponzori / Partneri

LU Lika - Ministarstvo kulture RH
LU Lika - Paket kulture
LU Lika - Galerija LU
LU Lika - Grad Gospić

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

LU Lika - Komikaze
LU Lika - 256593307 4510384922388856 658226058620586355 n
LU Lika - 255658506 575187956897659 51923695952168357 n
  Projekti - Sve